Hoppa till sidans innehåll

Bugg & Rock'n Roll


Bugg som är en helsvensk företeelse, är också en variant av den Lindy Hop som kom till Sverige. I filmer från dansstället Nalen i Stockholm kan man se den svenska Lindy Hop som ligger till grund för dagens Bugg. Denna utvecklades till den stil som dansas på dansställen i hela Sverige. Denna stil har givetvis olika dialekter och varianter men grunderna är i stort sett lika i hela landet. Denna dans som är enkel i sin uppbyggnad och struktur är den av våra danser som har flest tävlande och utövare inom förbundet.

När man började att tävla i Sverige under 70-talet fanns det en klass för allt nämligen Fri Stil. Denna delades 1983 upp i Utebugg och Fri stil men redan 1984 togs detta bort och en ny indelning gjordes. Den nya uppdelningen var Fri Stil och Rock.

Senare fick man den uppdelning man har idag och buggen utvecklades med stor entusiasm av dansare från hela Sverige. Idag är buggen det som de flesta klubbar har som stomme i sin verksamhet och i många fall en sluss i till de andra danserna i vårt utbud.


 

Dubbelbugg började som en dans i tävlingssammanhang 1982-1983. Syftet med denna var att fånga upp de flickor som inte hade en tävlingspartner. Man räknade i början inte med att detta skulle få någon större omfattning utan vara en litet inslag i dansen. Med facit i handen idag, kan vi se hur denna dans har utvecklats och vuxit sig större än både Rock´n´Roll och Jitterbug i tävlingsdeltagande. Man kan här se att karakteristiken ändrats från "bugg med två tjejer" till en dans med kombinationer som överstiger de första dansarnas vildaste drömmar. Man kan här se olika inriktningar genom åren där en del ekipage satsat på fart som huvudingrediens medan andra prioriterat tekniska kombinationer. I dagens läge krävs det av paren att de skall behärska båda dessa delar samt kunna koreografi då det 1991, blev tillåtet att i högsta klassens finaler ha egen musik för juniorer och seniorer.

 

Lindy Hop är den äldsta av BRR-danserna som Danssportförbundet administrerar. Lindy Hop kommer från USA där den utvecklades på 20-30 talet av i huvudsak färgade dansare. Den var från början en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser som var populära under 20-talet , exempelvis Charlestone , Black Bottom , Boogie Back med flera. Lindy Hop också kallat Jitterbug finns det flera förklaringar till varav en är att "Jitter" var ett namn på whisky och "Bug" en irriterande person som stötte emot andra. Av detta kan man förstå att de första som dansade Jitterbug kanske inte var så populära på dansgolvet. I USA är det dock så att man bland de färgade dansarna som utvecklade dansen alltid har haft ett annat namn nämligen "Lindy Hop". Detta kommer från en av de dansarna som var bland de första med denna dans.Hans namn var George "Shorty" Snowden. När han blev tillfrågad vad det var för dans han dansade hade han Charles "Lindy" Lindbergs Atlantflygning i färskt minne och svarade att det var "Lindy Hop". Namnet Lindy Hop är idag det namn som vi har på tävlingsdansen.

Dansen var i början foxtrotliknande utan den spektakulära akrobatik som vi förknippar den med. Den som var bland de första att lägga in akrobatik i Lindy Hop var Frank Manning. Detta skedde under en tävling på Savoy där Frank och hans partner gjorde något som de tyckte, bara var ett nytt steg men som kom att ge dansen en ny dimension. Frank har under ett par år varit i Sverige sommartid och där fört dansens idéer och grunder vidare till svenska dansare.

Centralpunkten för dansen var Harlem i New York vilket var en helt annan miljö än dagens. På 7:e Avenyn så flanerade folk i sina finaste kläder ute på en promenad eller på väg till något av de olika dansställen som fanns. Några av dessa nöjespalats är fortfarande omtalade som exempelvis Savoy och Cotton Club. Dessa ställen var enorma där ibland 2 orkestrar uppträdde samtidigt. Här spelade en rad kända artister som Chick Webb, Count Basie, Benny Goodman m.fl. Efter ett tag bildades det uppvisningsgrupper av Lindy Hoppers som reste runt i USA och visade upp sin dans och på så sätt spreds den. Då grunden för dansen var Swingmusiken så hade den sin höjdpunkt under 30-talet och den karakteristik som Lindy Hop i tävlingsform har idag, är i stort sett lik den som dansades under 30-talet.

När man i Sverige tävlade i Lindy Hop under 1984-1987 så hade man tre domare som bedömde en del var av dansen. De olika delarna var Stil, Dans, Show. Efter 1987 var alla domarna med och bedömde helheten med alla delar invägda.

 

Rockn Roll är en vidareutveckling av 50-tals Rocken med akrobatiken bibehållen. Här har man under en period från 60-talet och framåt utvecklat och höjt svårighetsgraden på akrobatiken så att det bland dagens elitdansare krävs mycket övning och träning innan man når de högsta nivåerna. Internationellt är det Rock´n´Roll som är den största grenen med EM och VM mästerskap för både proffs och amatörer. I Europa är det länder som Tyskland, Frankrike och Italien som dominerar sporten.

 

Boogie Woogie är den av danserna som tidsmässigt följer Lindy Hop. De första varianterna av denna dans är vad vi i vanliga fall benämner som 50-tals Rock.Vad man valt att göra med den moderna dansen Boogie Woogie, är att man ej har med den akrobatik som var typisk på 50-talet, utan koncentrerar sig på dansen som förbar pardans.

 

Uppdaterad: 12 AUG 2009 13:29 Skribent: Kjell Rask

Postadress:
Varbergs SDK - Danssport
Elisabet Hagstrand, Hamravägen 4
51171 Fritsla

Kontakt:
Tel: 0702394405
E-post: This is a mailto link

Se all info